2013. február 21., csütörtök

Kedvencünk : a cukkini




Ahogy végig gondoltam az elmúlt hetek,hónapok étrendjét a családunkban, teljesen nyilvánvalóvá vált,hogy a cukkini középpontba került az étrendünkbe.
Utánanéztem hát ennek a finomságnak, valamint hamarosan jövök a mi cukkinis receptjeinkkel is, egy következő bejegyzésben.

Addig is a cukkiniről: ( a tudatos vásárló honlapról)

Kedvező élettani hatása
A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag.
Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.

Vásárlása és tárolása
A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák.
A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány legyen puha: a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Ez a cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani.
A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le.
A sérülékeny cukkinit óvatosan szállítsuk.
Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése