2013. február 27., szerda

Gyömbéres fahéjas testradír házilag


Gyömbéres fahéjas testradír

Ennek a testradírnak élénkítő,frissítő illata van mind a gyömbér és a fahéj miatt. Összetevői minden háztartásban megtalálhatók, és még jó érzéssel tölti el a lelket is,hogy te magad készíted el otthon sajátkezűleg.

Így készül:
1 csésze tengeri só
fél evőkanál őrölt gyömbér
fél evőkanál őrölt fahéj
1 csésze mandulaolaj vagy olívaolaj

Keverd össze az összetevőket és finoman dörzsöld a nedves bőrödre (arcra ne kerüljön ). Meleg vízzel öblítsd le.
Ha valami szép kis üvegbe teszed,akkor még a szemnek is gyönyörködtető .

2013. február 26., kedd

Saláta, avagy gyors könnyű vacsora vagy reggeli

A kedvenc salátám receptjét írom most le,igazán nem ördöngősség,csak a következő dolgokat kell beleaprítani: 1 konzerv kukorica (na jó,ezt nem aprítjuk), pár szem paradicsom mérettől és ízléstől függően (ha nagy akkor én 2-3 szemet teszek bele), uborka (kevesebb mint fél ubi), pritaminpaprika, és 1 csomag mozzarella . Ha ez megvan  akkor csepegtetünk a tetejére ízlés szerint citromlevet, én nem szoktam egy fél citrom levét rátenni, viszont alaposan megszórom kaporral,mert imádom.
Ha valaki hiányolja a húst belőle,akkor tehet bele sonkát. Én személy szerint ebbe nem teszek.
Vigyázat nagyon finom és eteti magát! :)

Gyors cukkini vacsorára

A cukkinit félbevágjuk,közepét kissé kivájjuk,közben elkészítjük serpenyőben a bolognai alapszószt. Ha az elkészült,akkor rátesszük a cukkinire és reszelhetünk a tetejére sajtot is,majd betesszük a sütőbe pár percre.
Ugye milyen könnyű és finom? :)

Mobilt a gyereknek?



Ez a kérdés sokadszor merül fel bennem. Pontosabban többször hozza fel a 9 éves fiam a témát. Igen, 9 éves és harmadik osztályos. Persze nem magától merült fel benne az igény,hanem látja a suliban, nemcsak a nagyobbaktól,hanem az osztálytársaitól is.

Először megdöbbentem,hogy ilyen kicsiknek minek is mobil. Aztán ahogy átgondoltam, rájöttem, hogy bizony van előnye és hátránya is a dolognak, és igenis lehetnek olyan élethelyzetek,amikor szükség lehet rá.DE nem mindenáron és nem minden esetben! Például már látom,hogy nálunk egyenlőre teljesen felesleges,mivel nincsenek az iskolásaim felnőtt felügyelet nélkül, nem egyedül utaznak haza a suliból, nem egyedül mennek a foglalkozásaikra sem. De a fiamnak van olyan osztálytársa,aki már az előző tanévben is egyedül ment haza 2 busszal,és még bizonyos ideig egyedül is volt otthon. Nem tudom,hogy annak a kislánynak van-e mobilja,de én ott nyugodtabb lennék az anyuka helyében, ha lenne neki.
Egy másik osztálytársa egyedül sétál haza,de kb. 200 méternyi távolságot, emiatt még nem kellene neki,de mivel kb 20-30 percet egyedül van otthon,amíg valaki hazaér ,ezért van neki mobilja,de szigorúan csak otthoni használatra, a suliba be sem viheti.
Van olyan kisfiú is,akinek a szülei vettek mobilt,be is viszi a suliba, szünetekben tanítói engedély kérése után játszik vele, de nem irigy, a társainak is megengedi. Fiam elmondása szerint Sony Xperia típusú új készülék,és a kisfiú bármilyen játékot letölthet magának,mert a szülei fizetik. Hááát.... én ezt azért kétlem, bár azt sem akartam elhinni neki,amikor azt mondta,hogy az osztályban többnek van már mobilja.

Múlt héten bementem a Vodafone-hoz,mert szervizeltetnem kell a 3 hónapos okostelefonomat. Megkérdeztem az eladó hölgyet, hogy gyerekeknek milyen mobilt szoktak venni. Elmondta,amit sejteni lehetett,hogy persze hogy visznek mobilt és az érintőképernyős már elvárás, a billentyűzetes már nagyon ciki a gyerekek között, sőt olcsóbb okostelefonokat visznek a legjobban, illetve azt éri meg,mert ugye bármi történhet vele a kicsiknél. Olcsóbb okostelefonokra a 25-30000 Ft-os készülékeket mutatta,és tényleg ezek a legolcsóbbak. Ekkor picit elszégyelltem magam,mert közülük az egyik nekem is megvan, nevezetesen a Samsung Galaxy Y készülék,és szeretjük,működik is (nem úgy, mint a főként használt Huawei -em,de remélem hamar meggyógyítják)
Az okostelefonok tényleg segíthetnek,ha útvonaltervezésre lenne szükség,vagy menetrendet kellene nézni.De ebben a korosztályban szerintem mégcsak erre sincsen szükség. Ne felejtsük el, hogy ott vannak a játékok,nem is kis mennyiségben,amiket egy gombnyomással lehet telepíteni.Milyen könnyű hozzászokni, függővé válni. Tehát nagyon erős kontroll vagy szabályrendszer mellett tudom elképzelni a gyerekek kezében.
Miután beszéltem az eladóval, vettem egy feltöltőkártyát, mert arra gondoltam,hogy olyan esetben szükség lehet rá,ha úgy döntök,hogy a gyerek egyedül mehet edzésre,és akkor de csak akkor megkaphatja az én régi készülékemet,hogy legyen összeköttetésben. De még ezen is gondolkozom, mármint,hogy egyedül menjen,bár kertvárosi részen kellene kb 800 métert menni a szomszéd utcában.

Persze az ördög nem alszik, ha egy picit engedünk a gyereknek,idővel egyre többet és többet szeretne, ilyen az ember.


Férjem azt válaszolta a fiamnak,hogy legalább 8. osztályos koráig nem lesz mobilja. Én nem tudom, a már fent említett összeköttetés miatt talán azért mégiscsak hamarabb, persze ha fennáll az a helyzet,hogy nincs állandó felnőtt felügyelet mellett.
Amíg nincs mobilja,addig nem kell attól tartani,hogy elveszíti vagy épp ellopják vagy elveszik tőle.
Ugyanakkor azok a szülők sem elítélendők,akik más helyzetben vagy másképp gondolkodnak erről.
Olvastam egy 9 éves kisfiúról,aki életet mentett azzal,hogy rögtön segítséget hívott a mobilján,amikor egy súlyos baleset szemtanúja lett. Tehát lehet így is.

Szóval arra jutottam,hogy ezekre a kérdésekre kell magunknak válaszolni gyermekünket ismerve:
hasznos vagy káros?
ha kaphat,akkor milyen készülék legyen?
Ha kap,akkor állandóra vagy alkalmakra?

Reggeli turmix - babáknak is



Régóta szokás nálunk a reggeli turmixkészítés, és mit szépítsem, ezt bizony apa csinálja nálunk a családban.
Persze az íz mindig változó attól függően,hogy mi van itthon, illetve milyen kedve van és miből mennyit tesz bele.

Legtöbbször ezt a 2 turmixot kapjuk reggel, aminek főleg a baba örül, de azért a nagyobbak is megisszák. Igen, a válogatós gyerkőc is.

Turmix 1:

cukkini
alma
kevés citrom leve   ízlés szerinti arányban. Ez aztán tényleg adható babának is.


Turmix 2:

cékla
répa
alma

ízlés szerinti arányban. Ez is nagy kedvence Zalán babának is. Ma is ezt ittuk reggel, és esküszöm rengeteg energiát.ad.  :)


Amúgy a turmixba tehetünk zöld leveleseket is, spenótot,sóskát, salátát stb.... Úgy tartják,hogy nagyon jó dolog,ha a turmix 60%-át a zöld leveles adja ki, a maradék 40 pedig lehet gyümölcs is.

Táska horgolás kezdőknek




Pár napja tanultuk meg az alapokat. Én mégis nagy fába vágtam a fejszémet,és úgy tűnik,hogy nem akar beletörni. :)

Kisebb méretű táskát kezdtem el horgolni,és ha nekem sikerül,akkor biztosan más is meg tudja csinálni.
Azért kisebb méretűt,mert így gyorsabban jön a  sikerélmény, és azért is,mert megtetszett amit egy holland hölgy blogján találtam. Természetesen applikáció nélkül készítem, hiszen abszolút kezdő vagyok. :)


Itt tartok jelenleg (valahol el kell kezdeni):

Amit a képen látsz: az 5. sort fejeztem be éppen. 3-mas méretű horgolótűt használok - tényleg picit macerásabb,mint nagyobb méretű társaival- ,mivel SMC Baby soft fonalával dolgozok.

Beteszem ide azt a tanító videót,ami ezt a mintát adja, angolul double crochet, sajnos annyira kezdő vagyok,hogy magyarul a nevét sem tudom. :)  Talán valamilyen pálca. :) Ez a hátránya,hogy angolul tanultam meg az alapokat.

Szóval a videó:

Ahogy az már szerepelt a múltkori bejegyzésemben is. Ugye,hogy nem nagy ördöngősség?

Ismétlésnek a kezdő sort is beteszem:



Végül itt a táska mintája:
1. 28 chain - láncszem a kezdősor
2. 2. sor: a horgtól számított 3. szemnél csinálj egy double crochet , majd haladj ezzel a sor végéig, így 26 dc-t csinálsz.
3. 2 chain -láncszem (magasítás) és fordítsd meg a munkát
4. csinálj 20 sort 26 dc-vel , de ne feledd a sorok végén a 2 láncszemet! Ha szeretnél,akkor az utolsó sorban változtass színt, na én még itt nem tartok,és nem is szeretnék cserélni. :)
5. ha készen vagy vele, akkor hajtsd félbe, és varrd össze alaposan az oldalakat.

A pánt:
1. kezd 5 chain- láncszemmel
2. csinálj egy dc-t a 3. szemtől (horogtól számítva),majd a következő 2 szemnél is 1-1 dc-t, tehát összesen hármat egy soron.
3. 2 láncszem és fordíts
 4. 17 sort csinálj 3 dc-vel (ne feledd a végén a 2 láncszemet)
5.Végül varrd a pántot a táskához.

Na, ugye,hogy nem nagy ördöngősség?

Dank u Annemarie ! Köszönöm !



2013. február 22., péntek

Séta a babával

        

Sokszor fordul elő velem,hogy kinézek az ablakon, és lebeszélem magam a sétáról.
Aztán találtam egy kis összefoglalást a hatékonyságáról,és elgondolkoztam rajta.
Most épp alszik a babám,és szakad a hó, de délután kint a helyünk,ha csak kis időre is.

Dokimaminál ezt a 4 érvet olvastam:
  1. A levegőztetés elősegíti a hőszabályozás fejlődésének folyamatát. Eredményeképp a szervezet könnyebben el tudja viselni a külső hőmérséklet ingadozásait.
  2. A levegő mozgása és a hőmérséklet különbség mélyebb légvételekre serkent. A tüdő fokozottabb munkája hőt von el a szervezettől, mely növeli az anyagcserét. Ezáltal gyorsul a tápanyagok lebontása, javul az étvágy.
  3. Az edzett gyermek szervezete jobban elviseli a külső hőmérséklet változásait, ellenálóbb fertőzésekkel szemben.
  4. A séta a gyermeknevelés része. Már a kis csecsemők is sok élményt gyűjtenek. A totyogókat pedig egyszerűen lenyűgözi a természet csodálatos gazdagsága. Alig lehet haza vinni őket. A legdrágább játék sem veheti fel a versenyt néhány falevéllel, ággal, maggal.
Sétára fel! :)

Cukkini reggelire - babáknak is

Mai gyors reggelinkben is szerepelt a cukkini, amit az 1 évesem kifejezetten imád. Gyakorlatilag a rántottát bolondítottuk meg, mehet még bele reszelt sajt, kolbász ízlés szerint,és az elmaradhatatlan hagyma.
A babának a kolbászból nem adtam, de a cukkini falatokat és a tojást nagyon szivesen ette.

Télen felhasználva az eltett lecsóinkat, reggelikre sűrűn ettünk rántottához, de ahogy kezdett kifogyni a tartalékunk, került előtérbe itt is a cukkini.

Férjem tegnap reggel gyorsan készített magának cukkinilevest ebédre, hamarosan jövök a részletekkel.

2013. február 21., csütörtök

Kedvencünk : a cukkini




Ahogy végig gondoltam az elmúlt hetek,hónapok étrendjét a családunkban, teljesen nyilvánvalóvá vált,hogy a cukkini középpontba került az étrendünkbe.
Utánanéztem hát ennek a finomságnak, valamint hamarosan jövök a mi cukkinis receptjeinkkel is, egy következő bejegyzésben.

Addig is a cukkiniről: ( a tudatos vásárló honlapról)

Kedvező élettani hatása
A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag.
Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.

Vásárlása és tárolása
A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák.
A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány legyen puha: a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Ez a cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani.
A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le.
A sérülékeny cukkinit óvatosan szállítsuk.
Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.

Mai napi kedvenc

"Kikérheted mások véleményét, körülveheted magad megbízható tanácsadókkal, de végül a döntés úgyis a tiéd. Csakis a tiéd. És mikor döntésre kerül a sor, egyedül maradsz, a hátad a falnak veted, és az egyetlen hang, ami számít, az az, ami a fejedben van. Az, ami azt mondja, amit valószínűleg végig tudtál. Az, aminek szinte mindig igaza van."
(Grace klinika)

2013. február 20., szerda

Mai napi kedvenc

"Talán nem tetszik, de néha fontos, hogy megálljunk egy pillanatra, elvonatkoztassunk a dolgoktól, és lássuk a teljes képet. Valójában rájönni arra, hogy eddig mindent rosszul láttál, felszabadító érzés lehet, és hirtelen észreveszel új perspektívákat, új lehetőségeket, amiket eddig észre sem vettél."
(Grace klinika)

Ingyen nyomtathatók

Csupa jó dolgokat találtam itt, és ingyen nyomtathatók húsvétra , tavaszra, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt akad érdekesség.

Hol található?

Kattints ide !

Filléres ötlet fiókrendezésre






A héten újra elkezdtem a Flylady programot, aki még nem ismeri, az Viánál megtalálja: érdemes megnézni .

 Nagyszerű és filléres ötletet találtam fiókrendezésre.
 kattints a részletekért.

Ezentúl gyűjtöm a papírdobozokat,és rend lesz a gyerekek íróasztalában. :)

2013. február 18., hétfő

Scrapbook - mini sütis receptkönyv készítés



Ezzel is dolgoztunk
Nagy élményben volt részünk szombaton a 8 éves Kamillámmal, ugyanis eljutottunk egy igazi csajos programra: scrapbook technikával ismerkedtünk közelről,egészen pontosan sütis receptkönyvet készíthettünk el.
Ez egy tanfolyam volt, amit 3 órásra hirdettek meg. Persze fél órát ráhúztunk,de volt,aki korábban végzett.
9 jelentkezővel indult a dolog, Az asztalon már vártak minket a gyönyörű papírok és a további kellékek, mágnesek, szalag, sniccer, olló, vonalzó,ceruza, ragasztó, és természetesen az album,amivel dolgoztunk.



Azt hittem,hogy segítségre lesz szükségünk,de kiderült,hogy a hölgy,aki a foglalkozást tartotta egy szót se mondott nekünk, hagyott minket kibontakozni,csupán az általa készített mintapéldányt adta körbe. Félreértés ne essék, nagyon kedves volt a hölgy, de én az elején megszeppentem,mert még nem volt közöm a scrapbook technikához. Aztán körülnéztem, és elkezdtem én is, Kamilla is nagyon ügyesen feltalálta magát, és kiélve kreativitását igazán egyedit alkotott. :)
Gyönyörű papírok
Mindenki gyönyörű albumot készített, mondanom sem kell,hogy nem volt 2 egyforma, sőt, ha mégegyszer újra kezdenénk,akkor sem lenne, annyira széles a lehetőségek tárháza.


Ha valaki az izgő mozgó gyerkőcét szeretné lefoglalni, bátran ajánlom neki ezt a technikát,mert egészen belejön a gyermek, persze azért időnként nézzünk a körmére, vagy pedig úgyis jön segítséget kérni,ha arról van szó.

















Sapkakötőkeret , új szerelem

Sapkakötőkeret
Még decemberben kaptam ezt a készletet a szülinapomra. Én kértem, kíváncsi voltam rá, mert úgy képzeltem,hogy a hosszú téli estéket feldobhatja a hasznos időtöltés. Persze 3 kisgyerkőc mellett ez szép álom, hamar kiderült.  :)
A keretek nagyon szuperek, elég hamar és könnyen szerezhető sikerélmény. Igaz,hogy én rögtön segítséget is kértem,és kaptam mellé:
A hasznos segítség

Így aztán megtudtam,hogy nemcsak sapkát,hanem más egyéb tárgyat is készíthetünk vele. Körkötésként és síkkötésként is használható. 1-1 sapka elkészítése 1,5-2 óra alatt is elkészíthető. Nekem kevesebb a szabadidőm egyszerre,ezért 1-1 hét alatt készítettem el a családtagjaim számára a sapkákat.
Ma már mindegyikük az általam készített sapkában jár, és  nagyon szeretik.
A férjemnek egyszínű fekete sapkát készítettem lustakötéssel, a lányomnak lila színűt, csavart mintával, a nagyfiamnak narancssárga alapon fekete csíkosat bordás mintával, a legkisebbemnek pedig vastag zsinórszemmel készült a sapija.


Ez volt a gyakorló darab

A 3 gyerkőc sapkája

Sapka készülőben a kereten

Bár már közeledik a tavasz, talán még a vékonyabb fonalból készült sapkákra szükség lehet,tehát még nem késő elkezdeni. Sőt, én most épp azt fontolgatom,hogy takarót készítek négyzetekből,ami tavasszal vagy hűvösebb nyári estéken is jól jöhet a babámnak. A könyvben láttam klassz táskát,és napszemüvegtartót is. :)

Jó az álmodozás, de remélem lesz időm és lehetőségem megvalósítani mihamarabb.

2013. február 17., vasárnap

Horgolni tanulunk



A hét elején találtam egy oldalt, ahol abszolút kezdőknek szóló videók vannak azoknak,akik horgolni tanulnának illetve a gyerekeiket tanítanák. Én eddig nem fogtam a kezemben horgolótűt,de a videók alapján pikkpakk elsajátítottam az alapokat, és mivel többre nincs időm, egy hajpántot készítek épp Kamillának,ami tényleg nem túl nagy ördöngősség.

Kattints(click) ide a videókért. Az oldal angol nyelvű,de a videó a nyelvet nem beszélők számára is beszédes. Igazából 5 videó van, 5 "lecke" a különböző pálcák (magyarul azt hiszem így hívják őket) megtanulásához.
Remélem, hogy másoknak is tud örömet okozni.

Valamelyik nap Kamillának is megmutattam, és a kezdő láncszemeket már ő is szorgosan gyakorolta. :)

Kellemes időtöltést!

Középpontban a virsli




Eszti receptje: a virslit felkarikázzuk, és a serpenyőbe dobjuk,ahol már üvegesre pirítottuk a hagymát. Paradicsomot is kockázunk fel ,és mellédobjuk a serpenyőbe, ízesítsük oregánóval , sózzuk,borsozzuk, valamint ízlés szerint tehetünk bele egyéb fűszereket is. A paradicsomtól finom levet ereszt, nagyon finom lakoma.


Szalonnás sajtos grillezett virsli: gyerekkorom kedvence volt. Persze nem éppen paleolit kaja, de nagyon finom tud lenni,ha valaki eszik ilyenfélét. Szóval a virsli hosszában bevágjuk a közepéig annyira,hogy vékony sajtcsíkot helyezzünk bele. Ha ez megvan, akkor körbetekerjük baconnel,majd betesszük a grillbe, vagy mikrohullámú sütőbe. Finom falat, jó étvággyal eszik a gyerekek, felnőttek is.

Logikai játékok gyerekeknek,felnőtteknek



2013. febr. 15. Zrínyi matekverseny Benedeknek. Én mentem érte,és úgy gondoltam,hogy erőfeszítéseit jutalmazom,így elmentünk a Csodák palotájába csak mi ketten. Nagyon klassz volt,találtunk 1-2 társast is,amiktől nehéz volt Benit elrángatni,de már mennünk kellett,sajnos.Ezek fejlesztő,logikai játékok,amiket biztosan megkapnak a gyerekek a közeljövőben.



Bátran ajánlom mindenkinek a Rush Hour nevű játékot,amelynek van egy 6 éves és 8 éves kortól való változata, igen utóbbi felnőtteknek is szól.
Itt lehet megnézni,de sok helyen kapható.

A másik klassz játék a brick by brick  volt. Valamint volt egy teherautós játék, amikbe a különböző formákat kellett belehelyezni,amolyan térlátást fejlesztő játék, sajnos  a nevére nem emlékszem.

Ezek igazán olyan játékok -persze sok más között- amiket a felnőtt és gyerek egyaránt szeret.

2013. február 13., szerda

Serpenyőben sült kacsamell

Kacsahúst készíteni nem,de anni annál inkább szeretek.A készítés a férjem foglalatossága volt -eddig. Tegnap rátaláltam az igazi receptre, és meg is csináltam,mert volt itthon kacsamell.
A receptet a femina honlapján találtam, le is írom ide,mert nagyon jól sikerült és tényleg egyszerű.

Miután a kacsamellet megmostam és a bőrét keresztezve bevagdostam, sóztam és borsoztam. A serpenyőben vajon sütöm közepes lángon,először a bőrével lefelé, én lefedtem. Már az elején beletettem a 2 gerezd fokhagymát és ízlés szerint a rozmaringot. Fordítottam a melleket,amikor már pirultak, többször is megfordítottam őket. kb fél óra alatt készre sültek.
Jól sikerült, mert a férjem ma dupla adag kacsamellet hozott haza,hogy holnap elkészítsem. Persze a tegnapi azonnal elfogyott. :)

Jó étvágyat!

Ha ekcémás a baba.....-avagy így mosunk mi


Ebadta kölke még ősszel ekcémás lett,így aztán megléptem,ami már régóta foglalkoztatott.
Változtattam a mosási szokásaimon. És nem bántam meg. Szóval közel fél éve mosódióval mosok,amit a dobba teszek a ruhák mellé, persze nem hagyom ki a színfogó kendőt,hogy még véletlenül se történjen galiba. A mosótartályba teszek egy kis mosószódát és a fehér ruhákhoz fehérítő sót. Öblítésként a babaruhákhoz ecetes vizet teszek,amit 1-1 arányban készítek el. Felnőtt és gyerekruhához teszek még pár csepp teafaolajat vagy levendula illóolajat is. ( 100 %-os mindkettő)
Ja igen, kevésbé szennyezett ruhákhoz mosódiót nem is teszek már, csak a mosószódát.

A baba bőrére még emellett úgy vigyázok,hogy natúr alapú szappannal fürdetem, pontosabban olivaolajos szappannal fürdik,és még a fejbőrére is jótékony hatású. Popsikrémként,illetve testápolóként pedig a shea vajat kenem a pici bőrére. Imádom.

A nagyobb gyermekeim pedig kakaóvajat kaptak, hmmm micsoda illata van. :)




2013. február 11., hétfő

gyors tízórai - nem csak gyerekeknek

Finom es gyors tízórai recept pl. gyerekeknek, es egy pici szint hoz a szendvicsek világába is a következő gyorsan elkészithető finomság.
1 körtét nagylyukú reszelőn lereszelek es hozzákeverem 1 pohár natúr joghurthoz,amibe előtte ízlés szeriint kevertem egy kis curryt,pici őrölt borsot,sót. Az így elkészült masszát használjuk fel,de úgy,hogy megkenjük vele a félbevágott zsemlét,majd 1 salátalevelet teszek még rá. Mennyei lakoma, a gyerekek szeretik.






2013. február 9., szombat

Chili és méz, avagy mézes chilis csirke egyszerűen






Az utóbbi időben nagyon rákaptam a chilire. Így jött a következő receptötlet is.
Mézes chilis csirke paradicsomszószban.
Tulajdonképpen  100 %-os paradicsomlevet használtam fel hozzá. kb. 3 dl kell 1 kg combhoz (lehet szárny is vagy mell). A paradicsomlébe tettem 2-3 evőkanál mézet, sóztam,borsoztam ízlés szerint,és 2-3 teáskanál tört chilit tettem bele, valamint 1 evőkanál olajat. Tulajdonképpen ízlés szerint mehetnek bele az ízesítők,érdemes kóstolgatni,hogy jól eltaláld az arányokat.
Ha elkészült a pác,akkor leöntöd vele a már előre sózott és borsozott húsokat,és lefedve beteszed a sütőbe kb fél órára 200 fokon, majd újabb fél órára mehet be,immár fedés nélkül.

Mennyei, fenséges, nem találok rá szavakat. :)
Azt olvastam,hogy a szerelmeseknek érdemes ilyet fogyasztani,mert vágyfokozó hatása garantált.
Nosza rajta, próbáld ki! :)





Paleolit mákos tészta (gluténmentes)

Január 1-jén nem csak a kicsi fiunk első születésnapját ünnepeltük,annak is 1 éve lett immár,hogy a férjem az egészséges étkezést választotta,gluténmentes és laktózmentes jelleggel, amolyan paleolit táplálkozással.

Kampányszerűen vele tartok az úton, ezért aztán felmerült a mákostészta hiánya egy estén.
Szerencsére találtunk rá megoldást, a répát kell segítségül hívnunk.

Szóval a répát a zöldséghámozóval csíkokra "hámozzuk",majd ezeket a csíkokat megfőzzük tésztaként.
Bizony a sós forró vízben elveszti a répaízét,és semleges ízt kap,amire már bátran szórhatjuk a mákot.
2-3 répa elég egy embernek,finom is és az egészségünkért tettünk ezzel.
Jó étvágyat kívánok!

2013. február 8., péntek

Zabos zsemle házilag

 A következő recept azért került kipróbálásra itthon,mert nem volt pékáru a gyerekeknek a vacsorához.Egész jól sikerült,és 1 fokkal egészségesebb a fehér lisztnél,de persze nem gluténmentes.


350g zablisztet
250g zabpelyhet /kávédarálón ledarálva/
2 kávéskanál só
2 kávéskanál nyírfacukor
ezeket összekeverem, majd hozzáadok
5dl szódavizet egy kis olajjal
és ezzel összegyúrom
kis zsemlékké formáztam őket, tetejüket megvagdostam es 1 óra alatt készre sütöttem 190 fokon úgy, hogy a tepsibe jó adag vizet raktam alá


Egész jó lett,  bár a legfinnyásabbik gyerek meg sem kóstolta.... Modositok mar o is ezt eszi tecso zsemle helyett

Újabb ötlet a férjeknek, szerelmeknek + ingyen nyomtatható Valentin napi cukisagok ;)






Klassz ötlet a szerelmünknek akár Valentin napra,akár hideg összebújósabb otthoni estékre a befőttes üvegbe bújtatott szerelmi vallomás. Persze gyertyát gyújtani nem csak akkor lehet,ha épp valamiért áramkimaradás van a házban. :)

A másik ötlet,szintén nem kerül semmibe, mégis felbecsülhetetlen értékű ajándék annak,aki kapja. Bizony, a kuponokról van szó. Micsoda kapcsolatépítő/fenntartó hatása van ráadásul. Gondolj bele, hogy a kedves jelzi,hogy beváltaná a masszázs kupont vagy a készíts reggelit és hozd az ágyba c. kupont. Aztán ezeket lehet ám ízlést szerint fűszerezni,akárcsak a finom reggelit......

További ötletekért kattints ide., illetve nyomtatható dolgokat is találsz.


Cake pop, nyamiiiiii

Nem sokáig maradtak meg, mindenki kóstolgatta őket
Az első darabjaim

Jó pár hónapja láttam a TV-ben a sütinyalókákat,és csak legyintettem,hogy szép szép,de úgysem tudok ilyet házilag elkészíteni. Aztán decemberben ráklikkeltem a cuppcake (recept itt) blogra,és találkoztam a cake pop elkészítésének leírásával. Bátorkodtam elolvasni,aztán rájöttem,hogy ezt el tudom készíteni,semmi ördöngősség. Teljesen felvérteztem magam, beszereztem a hozzávalókat, főként a Candy Melts színeit,ami a színét adja a golyóknak.
És bizony nekiláttam. Kényelmesre vettem a  figurát,mert 3 nap alatt csináltam,tehát +1 napot toldottam hozzá. Ugyanakkor csodálkozva olvastam a  hozzászólásokban,hogy volt olyan pasi,aki megcsinálta a kedvesének,és mindössze pár óra (!) alatt. Hogy mik vannak! :)
Persze nincs okom irigykedni,mert a férjem tavaly macaront készített nekem házilag,egészséges alapanyagokból. Isteni volt.

Nosza, itt a recept és buzdítok mindenkit,mert kicsinek és nagynak egyaránt öröm a látvány és az íze is. Farsangi bulikat is feldobhatunk vele, vagy Valentin napi randit,bulit. Vagy készítsük el csak úgy... :)



Színesben is pompázik


A csokiszínű főként az idősebb korosztály kedvence

Pompom készítés sk, és 1 tipp








Nemrég vásároltam pompomkészítőt, aztán pedig fantáziáltunk Kamilla lányommal arról,hogy milyen csodákat is tudunk együtt pompomból készíteni. De az ajándékcsomagolásra nem gondoltam.
Íme:

Itt látható egy nagyon kreatív ötlet
Csupán ezekre van szükség hozzá, és bizony ez minden háztartásban megtalálható.


Ahhoz,hogy jó sűrű legyen,érdemes több fonalat feltekerni, amit aztán átkötünk.


Miután jó szorosan átkötöttük,jöhet az olló,és nyissz, elvágjuk a fonalat a tetején,ahol kell, a kilógó részeket lenyírjuk. A fonalvégeket szépen eligazítjuk, és máris felhasználhatók.



Azt hiszem,hogy az olvasni szeretőknek kiváló könyvjelzőt is készíthetünk belőle,csak az átkötő fonalat kell hosszabbra hagynunk,hogy a lapok között jól megférjen. Kiváló ötlet lehet pedagógusnapra a tanító néniknek. Persze a gyerkőcöknek is sikerélményt okoz az elkészítése.:)

2013. február 7., csütörtök

Gluténmentes tejbegríz - reggeli gyerekeknek

Egészséges, gluténmentes reggeli a gyerekeknek,felnőtteknek egyaránt:

3/4 liter tejet felforralok, eközben 90g rizsdarát és 60g nyírfacukrot összekeverek, majd beleöntöm a tejbe, és gyakori keverés mellett készre főzöm.
Tálaláskor a tetejére kávédarálóban őrölt xilit es kakaópor keverékét tettem.

A gyerekek szerették.

Mai kedvencem

A helyes döntéshez, a lelkeddel kell kapcsolatba kerülnöd. Ehhez meg kell élned a magányt, amitől a legtöbben félnek, mert a csöndben meghallod az igazságot és tudod a megoldást...
Deepak Chopra

Valentin nap, Happy Valentines




Elkezdtem bújni a netet, mivel közeledik az évfordulónk,illetve a Valentin nap is. Találtam pár jó ötletet,íme az egyik,ami gyakorlatilag az év 52 hetére vonatkozik. :)

Kattints  a részletekért.

Varrás kezdőknek is - 20 perces táska






Jajj de jó, mindig találok valami klassz ötletet,amit elkészíthetek. Még a fonalakkal vagyok elfoglalva,de már közeledik az idő,amikor kisüt a nap és kötőtű,horgolótű félretehető,és előtérbe kerülhet a varrógép.

Az eredeti teljes leírás itt található. Ha valaki nme tud angolul,szerintem a képek már önmagukért beszélnek.

Elkészíthető barátnőnek , édesanyának,nagymamának,anyósnak,de akár magunknak is,ha épp nincs ünnepelt a közeljövőben.

Hajrá!!!!